Che Guevara.

En läkare till frihetskämpe- grymt!
Che, eller egentligen Ernestro Rafael Guevara de la Serna, föddes den 14 juni 1928 i Argentina och dog 9 oktober 1967 i Bolivia. Han blev alltså bara 39 år gammal.
Förutom läkare så var han också marxistisk revolutionär, politiker och gerillaledare.
Han led av svår astma, men var ändå ganska fysiskt aktiv. Han spelade bland annat rugby.

Smeknamnet Che fick han då han åkte till Guatemala där presidenten Jacobo ledde ett vänsterpolitiskt parti.
Che är ett slangord som ungefär betyder "kompis".
Detta var efter att Che gjorde resan genom Sydarmerika på en motorcykel..
Den resa han gjorde tillsammans med sin vän Alberto Granado på en krasslig motorcykel genom Sydamerika, var för att få se hur fattigdomen och maktlösheten såg ut i de olika länderna. I och med detta insåg han att den enda utvägen för att minska på fattigdomen, var en revolution.

Han gick med i den s.k 26 juli- rörelsen. Han gick från läkare till soldat, och blev dessutom en väldigt bra sådan- han blev commendante, vilket är den högsta graden.
De landsteg på Kuba för att strida mot den kubanska armén. Det var ett gerillakrig, vilket varade i två år innan Castro och revolutionärerna segrade i januari 1959.
1965 åkte Che till Bolivia. Där startade han en socialistisk revolution, liksom i Kuba.
Han blev avrättad i Bolivia med nio skott (!)- fem gånger i benet, ett skott i höger skuldra och arm, en gång i bröstet och sist i halsen.
Det blev såhär för att Guevara inte fått den hjälp han trodde att han skulle få från lokalbefolkningen och dessutom var Bolivias armé bättre än vad Che hade förväntat sig.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0