Fallen Flicka av Christina Wahldén

Christina Wahldén skriver böcker som är baserade på verkligheten.
Verklighetsbaserade händelser, som hedersmord, sexhandel o.s.v. Och just denna bok handlar om hedersmord.

Den handlar om 16- åriga Rona som invandrat till Sverige från Afghanistan med sin familj. Hennes mamma, pappa, småsystrarna, hennes CP- skadade bror och hennes grymma storebror.
Rona får sköta allt hemma. Hon lämnar sina småsyskon på dagis varje morgon, lagar maten varje dag, diskar...
Och hon har ingen fritid alls förutom den extra timmen hon har fått schemalagd efter sin vanliga skoltid. Hennes pappa är emot skola för flickor, för enligt honom ska flickorna bara bli gifta och ta hand om sin man och hushållet, typ.
Rona drömmer om att en dag läsa till läkare och börja ett fritt liv. Ett liv där hon inte blir bortgift till en okänd man mot sin vilja och kan få hjälpa kvinnor i Afghanistan som läkare.
När hon försöker berätta för sin pappa hur det egentligen är, hur det ska, eller borde vara, som att kvinnor har rätt till ett fritt liv, får han spader på henne och går loss med sitt skärp. Rona kan knappt stå på sina ben sedan. Det kunde varit värre, och det blir värre... En dag går det så illa att hon blir knuffad ner från balkongen till familjens lägenhet av männen i familjen. Hon blir en fallen flicka.

Jag tycker att boken är rätt OK skriven, men om jag jämför orduppläget med Stephenie Meyers, så har hon inte den höga kvalitén i sitt språk som Stephenie. Okej.. Stephnie är amerikan och hennes böcker har översatts från engelska till svenska, men ändå. Fallen flicka är rätt enkelt skriven, men det är rätt bra, för då förstår man.
Boken är gripande och handlingen är bra.
Och läsvärd är den helt klart!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0