Tuggummi

Alla har väl någon gång tuggat på de där välsmakande, friska gummirektanglarna eller bollarna? Självklart! Dessa små gummigrejor ska jag fördjupa mig om nu!

Tuggummi (Tugg-gummi, engelska chewing gum), ursprungligen ett amerikanskt njutningsmedel, som bereddes av chiclegummi (mjölksaften av Achras Sapota), socker, pepparmyntsolja och andra aromatiska ämnen. Tuggummi, som ibland har form av tunna, rektangulära kakor, framställdes fabriksmässigt i stor skala i Nordamerika redan kring 1900. Tuggummi används även för att tillfälligt ge en bättre andedräkt. Bubbelgum är en variant av tuggummi som främst är avsett för barn, exempel på bubbelgum är Bugg och Hubba Bubba, se nedan. Under de senaste tio åren har de flesta tuggummisorterna bytt sötningsmedel, från socker till xylitol som är betydligt vänligare mot tänderna och mot magen. Dessutom förekommer tandvårdstuggummi utan socker och nikotintuggummi som hjälpmedel vid rökavvänjning. Kåda från främst gran har tjänat som tuggummi i Sverige långt tidigare än fabrikstillverkningen startade. Detta var i första hand för att hålla tänderna rena.

Extra är ett tuggummimärke som säljs i många olika smaker. Extra är sockerfritt och innehåller inget gelatin. Extra tillverkas och saluförs av Wrigley's och introducerades 1984.

Mina personliga tuggummifavortier är;
Extra White Sweet Mint- med smak av söt mint
Extra Honey Lemon- med smak av honung och citron
Extra White Sweet Fruit- med smak av söta frukter

Textkälla: Wikipedia.


Tuggar just nu,
detta goda tuggummi;
Extra Sweet Mint


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0