vampyr

Legender & folktro

En vampyr är en mytologisk varelse, med övernaturliga krafter och förmågor, som måste dricka människoblod för att överleva. Legender om vampyrliknande väsen finns i många av jordens kulturer.

Legender om vampyrliknande varelser och deras handlingar förekommer långt tillbaka - Odysseus utför själv en ritual för att locka fram de döda i Odysséen. Bland slaviska folk i Östeuropa har tro på vampyrer förekommit sedan 300-talet. Dessa vampyrer skulle ha druckit blod, varit rädda för (men inte kunnat dödas med) silver och kunnat dödas genom att deras avhuggna huvud placerades mellan deras ben eller genom att en påle kördes genom deras hjärta.

Många legender berättar om Vlad Tepes, även känd som Vlad III Dracula eller Vlad pålspetsaren, en enligt sägnerna fruktansvärt grym hertig under 1400-talet. "Dracula" skall i detta sammanhang betyda "drac" = drake och "-ula" = son av, alltså "son av drake" och syfta på att hans far kallades Dracul efter att han upptagits i Draken orden där man tilldelades titeln.

Numera är vampyrerna i folktron ett eget folk; en population vars antal bara minskas när människorna lyckas oskadliggöra dem, och vars offer återuppstår och förenar sig med sina banemän. Under 1800-talet genomgick vampyrlegenderna ytterligare utveckling, och istället för zombie-artade monstruösa djur blev de till intelligenta och farliga motståndare som inte åldrades och besatte många
övernaturliga krafter.

Med vissa undantag har vampyren stor motståndskraft mot all materiell påverkan. De tros ofta kunna förvandla sig till dimma, till en fladdermus, råtta eller varg. De antas ha övernaturlig styrka, snabbhet, smidighet och intelligens, vara mycket vackra och vissa tros kunna dominera eller kontrollera människor. De sägs också ha fantastiskt välutvecklade sinnen såsom syn, hörsel, luktsinne, balans osv.

Vampyren saknar själ, och eftersom viss folktro hävdar att en spegel visar själen eller någots sanna natur, har vampyren ingen spegelbild. I många filmer och böcker förstör därför vampyrer systematiskt speglar eller hänger skynken framför dem.

I många verk är vampyren tvungen att jaga och söka nya offer för att dricka deras blod, för att inte tyna bort eller dö. I många berättelser är solljus dödligt för vampyrer. Den jord som vampyren begravts i kan ha speciell mening, och flera filmer visar hur vampyren fraktar med sig sin likkista, fylld med jord från graven, eller till och med reser i kistan. Strömmande vatten har också speciell mening och vanligen kan vampyrer inte korsa vattendrag utom möjligen om de under tiden ligger i sin kista.

Hur en vampyr skapas


Den vanligaste beskrivningen av hur en vampyr skulle skapas är att en annan vampyr biter en människa. Det finns också andra sätt på vilka man enligt sägnen skulle bli en vampyr, såsom:

  • De som tar livet av sig själva
  • De som blivit begravda utan böner
  • De som dött under våldsamma förhållanden
  • De som icke druckit någon bröstmjölk
  • De som förnekar Gud
  • De som blandar sitt blod med en vampyr
  • De som ingår en pakt med Djävulen
  • De vars lik en katt eller varg går över

Det sägs ofta att vampyrer är vildare än vanliga när de precis blivit vampyr och har svårt att kontrollera sig själva.

Motmedel

Vitlök skall ha kraft att stöta bort (men inte skada) vampyrer, liksom vissa religiösa symboler (vanligen kors eller krucifix). Enligt vissa versioner kan vampyrer inte gå in i någons hus utan att ha blivit inbjuden. I vissa legender används riskorn eller frön, som kan strös i vampyrens väg - vampyren kan då inte passera utan att först ha stannat och räknat alla korn. Vissa sägner talar om att en vampyr inte kan låta bli att knyta upp knutar; om det finns knutar där en vampyr måste gå, måste han/hon knyta upp dem. Även vigvatten fungerar som skydd, då det bränner som syra på vampyrens hud. Enligt vissa sägs det att vampyrer inte tål silver och andra säger att de gör det. Varulvar (också kallade lykaner) tål inte silver - det kan därigenom ha blivit ett missförstånd. Vampyrer går att döda på olika sätt. De dör av en påle gjord av trä genom hjärtat, halshuggning samt solljus. (I den första Dracula-boken tålde de dock solljus men försvagades av det och i andra böcker glittrar de som diamanter i solljus, varför de håller sig borta från det för att inte avslöjas.) I vissa kulturer sägs dock vampyrer vara så starka och ha så kraftig utsida att endast en annan vampyr eller en varulv skulle kunna döda dem.

Bakom denna myt finns det flera tänkbara förklaringar. Enligt en av dem uppkom myten i Böhmen under medeltiden, där byarna var isolerade, vilket gjorde att alla främlingar betraktades som farliga, men framför allt ledde isolationen till inavel, och deformationer. Det finns bland annat en sjukdom (porfyria) vars symptom liknar beskrivningarna av vampyrer: en oförmåga att binda hemoglobinet i blodet gör att bäraren ser blek ut; porfyrinet som lagras nära huden är ljuskänslig (vampyrernas rädsla för solljus), och vitlök innehåller enzymer som under vissa omständigheter kan döda dem. Dessutom kan porfyrinet orsaka att tandköttet dras tillbaka så att tänderna ser större ut, och blodtörsten kan komma av bristen på friskt hemoglobin.


I populärkulturen

Vampyrer är populära i populärkulturen. Exempel på detta är bland annat Anne Rice bokserie Vampyrkrönikan (1976-2003), filmen En vampyr i Brooklyn (1995), John Ajvide Lindqvist bok Låt den rätte komma in (2004) (filmatiserad 2008) sångaren Markus Krunegårds trackshit Jag är en vampyr (2008) Stephenie Meyers böcker "Om jag kunde drömma" "När jag hör din röst" "Ljudet av ditt hjärta" "Så länge vi båda andas" och "Genom dina ögon" en ny utkomen bok. (2007 - 2009) Första boken är filmatiserad "Twilight".

Källa: WikipediaVampyrfamiljen "The Cullens" i Twilight- vackra & intelligenta.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0